Ingredienten

4 personen

  • - 750 gram vastkokende aardappelen, geschild
  • - boter om in te vetten
  • - vers gemalen zwarte peper, zout
  • - 500 milliliter halfvolle melk
  • - 125 milliliter slagroom
  • - 1 ei
  • - 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • - 1 eetlepel bloem
  • - 2 eetlepels gehakte platte peterselie
  • - extra nodig: ovenschaal van 1,5 l inhoud

Kenwood onderdelen

  • - kunststof mengkom
  • - Tweezijdige snij/raspschijf 4 mm
  • - garde

Gratin dauphinois bereiden

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aardappelen in plakjes met de snij/raspschijf. Spoel ze koud en maak droog. Vet de ovenschaal in met boter. Leg de aardappelplakjes er in lagen dakpansgewijs in, maal boven elke laag wat peper en zout. Klop de melk, de slagroom, het ei, de knoflook en de bloem door elkaar met de garde en schenk over de aardappelplakjes. Laat de gratin in het midden van de oven in ongeveer 1 uur gaar en lichtbruin worden. Neem de schaal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Bestrooi dan met de peterselie en serveer direct.

Recept van: Colette Beyne